Dobrodošli na Pag

Pag je grad koji nudi sačuvane spomenike kulture, gastronomske specijalitete i posve drugačiju prirodu s kamenim čarolijama. Na prvi pogled otok Pag je kamenit, surov, obrubljen nebesko plavim morem, smješten pod krilom Velebita. Često ga se naziva „otokom kamena" ili "Mjesečevim otokom" zbog površine koja pruža pomalo nesvakidašnji pejzaž kamena s toliko različitih oblika kakve samo priroda može napraviti i zauzeti toliku otočnu površinu.
Otok Pag je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2.500 sunčanih sati godišnje. Između više od tisuću jadranskih otoka, Pag je posve drugačiji od ostalih; ispod kamenog oklopa krije se stoljećima stvarano bogatstvo ruku vrijednih otočana koji su se uvijek morali truditi da bi nešto stvorili. Zato ga vrijedi posjetiti, otkriti njegova toliko različita lica i uživati u njima.

Paška čipka je jedinstveni rad vrijednih i vještih ruku žena iz grada Paga. Čipkarstvo je na čitavom mediteranskom prostoru vrlo staro. U gradu Pagu zabilježena je njena izrada već polovicom 15. stoljeća za potrebe ženskog i crkvenog ruha. Samostan sv. Margarite je mjesto gdje su paške koludrice od davnina podučavale žensku djecu u pismenosti i izradi čipaka. O tome izravno svjedoče arhivski izvori iz 1579. godine. Povijest pamti vrijeme kada su Paškinje pozivane u Beč i na bečki dvor kod nadvojvotkinje Marije Jozefe, carice majke, kako bi pokazale kako nastaje paška čipka.

Sol je, uz čipku, drugo bijelo zlato grada Paga s tisutljećnom organiziranom proizvodnjom. Paške solane spadaju u najstarije na istočnoj jadranskoj obali čiji prvi spomen kronike bilježe u 10. stoljeću. Tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem napušten je izgradnjom tvornice soli. Danas se "Solana Pag" zajedno sa svojim solinama i bazenima od ilovače za isparavanje prostire na površini od oko 2 milijuna m2 te je zajedno s devet magazina i tvorničkim pogonom prostorno najveći proizvodni pogon u Hrvatskoj.

Sir je najpoznatiji gastronomski brend otoka Paga. Izrađuje se isključivo iz mlijeka autohtone paške ovce. Kada velebitska bura osoli okolno raslinje, paška ovca jedući posoljeno bilje i ljekovite trave daje mlijeko specifičnog okusa i mirisa. Zreli paški sir koji je stariji od pet mjeseci ima karakterističan, pikantan okus, svojstven miris, blagu zrnatu strukturu koja se ugodno mrvi i topi u ustima. Danas se paški sir može kupiti u domaćinstvima koja se bave proizvodnjom sira, ili u nekoj od sirana na otoku koje su spojile tradiciju i tehnologiju u jedno.