Dobrodošli na Brač

Brač je otok u Središnjoj Dalmaciji površine 396 km2 što ga čini trećim najvećim otokom u Jadranskom moru, a svakako najvećem u Dalmaciji. Vrh Vidova Gora, svojom visinom od 778m je najviša točka na otocima Jadrana. 

Otok Brač obrubljen je čarobnim uvalama i prekriven šumama borova i čempresa. Na njegovim pašnjacima koze se hrane aromatičnim travama što njihovom siru daje izvanredan okus. Osunčani brački brežuljci prekriveni su vinogradima čije grožđe daje izvrsna vina. Od davnina, u okolici mjesta Pučišća na sjevernoj strani otoka, nalaze se kamenolomi čijim su kamenom Bračani gradili svoje kuće, a  isti taj Brački kamen ugrađen je u Bijelu kuću u Washingtonu i u Dioklecijanovu palaču u Splitu.
Najstarije mjesto na otoku, Škrip, čuva obrambene zidine ilirskog naselja iz 3. stoljeća, a uz to u rimskom kaštelu Radojković možete posjetiti Muzej otoka Brača s bogatom zbirkom kamenih i etnografskih ostataka. Nerežišća, smještena u središnjem dijelu otoka, nekad su bila glavno otočno središte, sve dok 1828. godine Austrija nije dala prednost Supetru. U mjestu se nalazi barokna crkva Sv. Marije, zasigurno najmonumentalnija crkva na otoku, a posebno je zanimljiva kapela Sv. Petra iz čijeg kamenom popločenog krova apside raste bor.

Otok Brač smješten je u Dalmaciji i na Mediteranu u čijim gastronomijama i kuhinjama pretežno nalazimo ribu i morske plodove. Gastronomijom otoka Brača dominira – janjetina! Premda bogata gastronomska ponuda otoka obiluje svježom ribom i plodovima iz mora, odličnim vinom i djevičanskim maslinovim uljem, ipak su povijest i način života otoka Brača njegovu gastronomiju usmjerile na janjetinu, sir, mlijeko i mliječne proizvode.