Dobrodošli na Hvar

Hvar, otok u Jadranskom Moru, najduži je i najsunčaniji hrvatski otok te jedan od najljepših otoka na svijetu. Dio je srednjodalmatinskog arhipelaga s površinom od 299.6 km2, dužinom od 68,2 km, širinom do 10,5 km.

Hvarska povjesnica traje već tisućljećima. Njezino bogatstvo i sadržaj rezultat su brojnih okolnosti i prednosti Hvara, od kojih kao najvažniju valja svakako izdvojiti nautički položaj hvarske luke. Naime, od samih početaka plovidbe na jedra, otok Hvar nalazi se u središtu uzdužnih i poprečnih plovidbenih putova Jadranom, a sama luka grada Hvara – zaštićena malim otocima i prirodno izvrsno oblikovana, brodovima je pružala sigurno utočište od pogubnih vjetrova.

Smješten u slikovitom prirodnom okružju, okrenut južnoj, sunčanoj strani svijeta, koja mu je podarila svu mediteransku privlačnost i vedrinu, okrenut moru koje mu je uzvratilo sjajnom i neponovljivom povjesnicom, Hvar je neiscrpna riznica prizora, ugođaja i avantura.

Hvar nudi pregršt pogodnosti koje je gotovo nemoguće naći u nekoj zemaljskoj inačici. Turisti su zaposjeli njegove i najskrivenije kutke, i ne razmišljajući gdje je prapočetak takvoga sklada podneblja, vremena, mora, krajolika i dobrohotnosti stanovništva, uzimaju sve ono što im ovaj otok i grad bez zadrške nudi. A kao i u svemu drugom, tako i u klimatsko-vremenskom pogledu.

Grad je smješten u zoni prave sredozemne klime poznatoj još pod nazivom "klima masline", čije je glavno obilježje plavo vedro nebo. Sam grad klimatska i vremenska obilježja uzdižu iznad prosječnosti i ujednačenosti što ga čini poželjnim i drugima nedostižnim fenomenom.

Dobro jelo (ili spiza - kako se ovdje kaže) nezaobilazni je dio hvarske tradicije. Zdrava, lagana, pretežito kuhana hrana (ponajprije riba), začinjena domaćim maslinovim uljem i prstohvatom mirodija koje rastu svugdje naokolo, uz kapljicu dobrog vina - eto zbog čega su Hvarani dugoga vijeka i tako krepka izgleda.

Razvedena obala, brojne slikovite i kristalno čiste plaže, obilje sunca, netaknuta priroda, veoma bogata povijesna i kulturna baština, mirisi lavande, maslina i vina, kao i uvijek gostoljubivi domaćini razlozi su zbog kojih je otok Hvar nadaleko poznat.