Dobrodošli na Iž

Otok Iž svojevrsno je kraljevstvo, malo kraljevstvo od samo dva slova. Njegova ljepota poznata je samo malobrojnim pustolovima i nautičarima, zaljubljenicima u čistu, nedirnutu prirodu, onima koji žele pobjeći ´na kraj svijeta´ i  uživati u osami.

Njegova pitoreksna naselja, savršeno uklopljena u okoliš, obasuta su bujnim zelenilom mediteranske flore maslina, borova, lovora, naranči, limuna, šipka, smokava, rogača, badema, palmi, agava, kaktusa... te raznovrsnog miomirisnog i ljekovitog bilja (smilje, kadulja, ružmarin, lavanda, mirta ...). Zato ga se s pravom naziva biserom Zadarskog arhipelaga i jedinstvenim čarobnim malim smaragdom, oplahivanim čipkastom bjelinom pjenušavog valovlja, plavetnilom neba i modrinom najljepšeg mora na svijetu.

Na blagdan Vele Gospe, zaštitnice Malog Iža,  tradicionalno se priređuje trodnevna "Iška Fešta", s bogatim programom u sklopu kojega se održava ribarska večer s natjecanjem u kuhanju brudeta, igre za najmlađe, natjecanja u košarci, nogometu, potezanju konopa i vaterpolo utakmici između mladih i starih a nastavlja  se glazbom uživo do kasno u noć. 

Tradicija lončarstva na otoku Ižu potječe još od vremena Liburna,a iški lopižari bili su najveći lončari na Jadranu. Tradicionalna keramika otoka Iža, stoljećima je predstavljala dragocjenu robu kojom se trgovalo duž cijelog Jadrana.