Dobrodošli na Pašman

Zadarski arhipelag čuva veliki broj otoka. Pašman je jedan od njih. Smjestio se svega par kilometara od kopna, a tako blizu blaga Kornata. Pašmanski kanal, zbog izmjene morske struje svakih šest sati zaista je najčišći dio Jadranskog mora. Njegova bogata flora i fauna idu tomu u prilog, te je on sve češće istraživačko odredište nautičara i zaljubljenika u, još uvijek velikim dijelom, netaknutu prirodu.

Kulturno-povijesna baština otoka Pašmana dominantno je predstavljena sakralnim graditeljstvom, koje svjedoči o značenju religije i Svete crkve za otočko stanovništvo kroz vjekove. Svako veće mjesto ima svoju župnu crkvu, a u nekima postoje i manje sporedne crkvice i kapelice. Gotovo svi sakralni objekti izgrađeni su tijekom srednjega vijeka, a kasnije su bili dograđivani i obnavljani. Samo neke crkve zadržale su dijelove srednjovjekovne gradnje.

Od sakralnih spomenika kulture posebno se ističu dva otočka samostana: franjevački samostan Sv. Duje u mjestu Kraj i benediktinski samostan Sv. kuzme i Damjana na brdu Ćokovac. Vrlo zanimljivu pojavu predstavlja lokalitet na Otusu, gdje se u srednjem vijeku nalazio ljetnikovac (spoj sakralne i profane gradnje).

 Mirisi i okusi Pašmana svakom će potaknuti tek, na otoku gdje miran ritam života i osluhivanje prirode stavljaju naglasak na ono bitno - obiteljski obrok što okuplja generacije, kad se ljepota jednostavnosti zrcali u hrani spremljenoj s ljubavlju. More već stoljećima hrani ovaj kraj ribom i školjkama, a kopno nadopunjuje slasnim zalogajima poput gulaša od zeca ili fazana i zaslađuje starim kolačima od smokve i mendula, uz kvalitetnu kapljicu domaćeg vina. Gostoljubivost puka jamči da se sve dijeli s posjetiteljima pa bilo da večeru sprema domaćin ili se jede na terasi restorana istinski doživljaj gastronomije pašmanskog kraja je neizostavan. Doživljaj kojeg upotpunjuje stil života gdje se u malo zemlje izvlačilo najbolje od njenih plodova, a vrše, mriže i parangali krali moru najslasnije zalogaje - brancin vješto spremljen na gradelama i zaliven domaćim maslinovim uljem iz maslinika koji su na korak od mjesta gdje se jede, nije samo tek komad ribe. Iza svakog jela stoji priča, bilo da je taj mirisni komad uhvatio stari ribar s unukom kojeg je prvi put poveo u ribe ili da je jutros susjeda predala drugoj stručak blitve koja se tako lijepo smjestila u zdjeli na stolu. Harmonija suživota čovjeka s prirodom pruža svakom posjetitelju Pašmana jedinstvenu priliku da kuša i uživa u zdravoj hrani spremljenoj s ljubavlju.