Dobrodošli na Rab

Smješten u Kvarnerskom zaljevu između 44,41' i 44.51' sjeverne geografske širine, sretni otok Rab okružen je brojnim drugim otocima i otočićima. Poput same jadranske obale, ovaj otok dug 22 kilometra i širok 11 kilometara pruža se od sjeverozapada prema jugoistoku, a od kopna ga dijeli Velebitski kanal.

Poznat kao otok sunca, pijeska, mora i ljepote, te kao jedan od najzelenijih otoka na Jadranu, Rab je isprepleten s više od 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza na kojima možete istražiti ljepote sredozemnog krajolika u vlastitom ritmu.

Romanički zvonici, ugodno podneblje, lijepe plaže, borova šuma  i ostalo bujno raslinje s najljepšom jadranskom park-šumom Komrčar tek su dio slike Raba. Jedan od najšumovitijih jadranskih otoka s čak tristo izvora vode, prava je izložba vegetacije.

Od zanimljivosti svakako treba istaknuti priču o rapskom klesaru Sv. Marinu, koji je otišao na Apeninski poluotok i tamo osnovao Republiku San Marino u 4. stoljeću. Danas je sv. Marin zaštitnik Lopara i posebno važna ličnost za lokalno stanovništvo. 

Svježa riba i plodovi mora, ekološki uzgojene masline, smokve, grožđe, med prepoznatljive su rapske delicije na jelovnicima mnogobrojnih rapskih restorana, gostionica i konoba. 

Od slastica svakako se ističe Rapska torta, ukusna delicija i  najprepoznatljiviji rapski suvenir. Vjeruje se da je prvi put poslužena 1177. godine i to papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina. Sigurno je da se rapska torta radila kao specijalitet za vrijeme vladavine Venecije prije više od tristo godina u kućama bogatih rapskih patricija. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, Rapska torta danas je najoriginalniji suvenir otoka Raba.