Dobrodošli na Silbu

Otok Silba uz Mljet najšumovitiji je i najzeleniji hrvatski otok. Pa ni drevni Rimljani, kad su nadjenuli ime otoku, nisu mogli zaobići glavnu odliku otoka i predodredili su ga za svoje odmaralište. I danas se po otoku mogu vidjeti ograde od suhozida, tzv. mocire koje su ograđivale parcele i obrađivanu zemlju. Ti zidovi bili su nepravilnog oblika, građeni samo od kamenja i bez vezivnog materijala.

Unutar tih mocira uređeni ili neuređeni vrt, pa i šikara šire prirodne mirise koji se miješaju s morskim zrakom i donose ljekovit udah. U proljeće mnogi stanovnici otoka donose nove sadnice i uređuju svoje vrtove, ali pritom ne zaboravljaju da najvrjednije bilje raste samo, čineći vrt pravom mediteranskom oazom. Na otoku nema ljekarne, već su ti vrtovi prirodne ljekarne, a sami otočani s vremenom su postali pravi znalci u liječenju kašlja, boli uha i sličnog.

Biljni svijet otoka Silbe upravo i je znakovit po samonikloj mediteranskoj flori. Ona se javlja u različitim oblicima – od makije do vrlo gustih šuma mediteranskoga hrasta crnike. Osim autohtonih šuma crnike na otoku je i dosta šumica alepskog bora. 

Biljni pokrov obuhvaća poznate mediteranske voćne kulture, mnoštvo ljekovitog aromatskog te začinskog i ukrasnoga mediteranskog bilja. U vrtovima tako možete naći kadulju, ružmarin, lovor, lavandu, majčinu dušicu…Među voćarskim kulturama najzastupljenije su maslina, smokva, badem te pomalo i vinova loza. Na otoku ima nekoliko proizvođača vina i maslinovog ulja, a mnoge spretne domaćice pripremaju nezaboravne džemove od smokava i šljiva. Silbanski vrtovi razlog su i mnogih kulinarskih poslastica koje pripremaju otočke konobe.

Mještani na otoku vraćaju se i starim običajima proizvodnje ovčjeg sira pa se u šetnji otokom mogu vidjeti obnovljena stada ovaca.