Dobrodošli na Šoltu

Šolta je srednjodalmatinski otok koji leži nasuprot Splitu od kojeg je udaljen samo 9 nautičkih milja. Otok Šolta je pun izoliranih uvala s mnogo mogućnosti za ribolov i sportove na vodi, a iznad svega savršena tišina i mir pružaju idealne uvjete za odmor i rekreaciju. Poznat je po svojem ljekovitom bilju, tradicionalnoj proizvodnji meda, ulja i vina.

Šolta je oduvjek bila otok ribara i težaka, vinograda i maslina, a danas je škrinja koja čuva sjećanja na Mediteran kakav je nekada bio. Šetnja starim kamenim ulicicama vraća desetljećima u prošlost. Tu se još po dvorovima suše smokve, a po konobama opija miris dobrog domaćeg vina nadaleko poznate Dobričić loze.

Rijetki su oni koji mogu odoljeti ovim mirisima i okusima, netaknutoj prirodi i ljekovitoj zdravoj klimi. Znali su to i rimski car Dioklecijan i ilirska kraljica Teuta, a Šoltu kao inspiraciju nisu zaobisli ni najveci hrvatski pjesnici Marko Marulić i Petar Hektorović. Istu takvu Šoltu imamo priliku i danas gledati. Tu se pred kominom uz gradele i vino pjevaju dalmatinske pjesme, a noćnu tišinu tek povremeno prekine tajanstveno glasanje ptice ćuvite koja je i zaštitni znak Šolte, ali i najčešći suvenir s otoka.

Rogač je najstarije primorsko naselje i mjesto s kojim posjetitelji dolaze u direktan doticaj čim trajekt prisatne za rivu. Kroz povijest Rogač je bio mjesto ribara i pomoraca. Naseljenost postoji jos od doba starog Rima, ali zbog opasnosti od gusarskih napada i udaljenosti od polja, nikada nije brojio veliki broj stanovnika. Među značajnijim arheoloskim pronalascima su ostaci rimske gospodarske zgrade u uvali zvanoj Banje, a na suprotnoj strani pronađeni su i antički zidovi u moru.